Search

Vikinzi su spasili Evropu - a ne Karlo Veliki


Historija nas uči da su norveški Vikinzi bili primitivni i brutalni, okrutni osvajači, ali većinu te historije napisale su žrtve Vikinga, evropski monasi koji su imali monopol nad pisanjem historije a samim time i izvrtanjem njenih činjenica.


Novi dokazi govore drugačije! Slika koju danas imamo o Vikinzima kao divljacima i primitivcima je čista judeokršćanska propaganda koja ima za cilj da zanemari glavni doprinos Vikinga koji su dali u oblikovanju i spašavanju Evrope tokom srednjeg vijeka.


Vikinzi nisu bili izbirljivi prema svojim ciljevima napada, ali kratkoročni dobici u plijenu i otkupnini ostvareni napadima na manastire rezultirali su da su Vikinzi prebačeni u kategoriju historije kao "primitivni barbari". Monasi u evropskim manastirima bili su jedini historičari u to vrijeme.


S druge strane, sveti rimski car, Karlo Veliki, danas se uglavnom slavi kao utemeljitelj Evrope i "kultivirani" junak tog doba. Francuska i Njemačka se nadmeću oko toga ko ima najveće pravo tražiti ga kao svog nacionalnog heroja i osnivača.


Jedan od razloga zbog kojeg se Vikinzi gledaju toliko negativno je taj što njihovo nasilje može izgledati bezobrazno ili iracionalno. Dio toga leži u oskudici dokumentacije o onome što su Vikinzi zapravo radili tokom svojih napada. Mnogima u to vrijeme djelovalo bi iracionalno, osobito klerikalcima koji brane samostan ili crkvu.


Oni koji su dokumentirali napade Vikinga, koji su obično bili monasi, nešto su mogli postići opisujući nasilje Vikinga protiv vjerskih ličnosti, pa su često pribjegavali širokoj, opštoj retorici o devastaciji i razaranju bez određenih detalja. Ili je dokumentacija koja nam ostaje napisana stoljećima nakon tih događaja često pogrešna i nepotpuna.


Vikinzi su, uglavnom, djelovali potpuno racionalno u svojim pohodima. Njihovi ratnici nisu bili ovisni o nasilju. Blago stečeno od osvajanja poglavari su koristili u složenom, pa čak i poetičnom sistemu davanja darova vikinškim dvoranama.


Karlo Veliki se prema Saksoniji odnosio brutalno i beskompromisno. Samo jednog dana 782. godine., Karlo Veliki je naredio da se ubije 4.500 Saksa, jer su bili lojalni paganstvu. U međuvremenu, vikinško pogubljenje 111 zatvorenika 845. godine. je ostalo zabilježeno u historiji kao najbrutalniji zločin. Ironično je da Njemačka tako zdušno slavi Karla Velikog, kada su saksonski preci modernih Nijemaca bili među najvećim žrtvama Karla Velikog.


Napomena: Nacional socijalistička vlada izgradila je spomen-svetište u spomen na ubijene Saksonce tokom judeokršćanskog masakra u Verdenu u 8. vijeku, nazvanog Sachsenhain.


Karlomanski ratovi protiv njegovih susjeda bili su slični napadima Vikinga, budući da je njihova osnovna svrha bila plijen njegova carstva izgladnjelog valutom.


Sofisticirana i opsežna trgovinska mreža Vikinga spasila je Evropu. Ma koliko katastrofalna i pogubna možda bila za one koji su napadnuti od strane Vikinga, ukupni uticaj skandinavskih nastojanja završio je u poticanju ekonomije zapadne Evrope.


Nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva, cijela Evropa je propadala kako je trgovina presušila. Dok su se stvari popravljale na vrhuncu vikinške ere u 9. i 10. stoljeću, dvije su stvari dovele Evropu do propasti. Jedna je bila negativna trgovinska bilanca u kraljevstvu Karla Velikog i regionu u cjelini. To je u velikoj mjeri posljedica toga da su valute bile izrađivane od srebra i zlata, ali su plemeniti metali dolazili sa Istoka, posebno iz Afganistana. Drugi faktor je bio da je u regionima u kojima se valuta ne koristi, uvedeni sistem bio barter sistem, koji je ograničio ekonomski rast.


Vikinzi su ove probleme riješili na dva načina. Prvi, i manje značajan, jeste da su Vikinzi postali jedini glavni netaknuti izvor plemenitih metala u Evropi. Ta bogatstva nisu nestala jer su se Vikinzi dobro integrisali u evropsku trgovinsku mrežu. Koristili su je za kupovinu bilo čega ili za izradu kovanica za kraljevstva skandinavskih poglavara koja su postavljena u Engleskoj i Irskoj.


Važnije za ranosrednjovjekovni preporod trgovine u zapadnoj Evropi bilo je srednjoazijsko srebro koje su skandinavski trgovci donijeli u Evropu. Trgovinska mreža Vikinga protezala se od Grenlanda i Islanda na zapadu sve do kalifata i Bolgara na Istoku. Ogroman izvoz norveških Vikinga, uglavnom krzna i robova, popravio je neko vrijeme slabiju trgovinsku ravnotežu između zapadne Evrope i istoka.


Najveće blagostanje u Evropi bilo je za vrijeme Vikinga!


Vikinzi nisu bili nikakvi „Berzerkeri“, koji komadaju i sijeku ljude kako to TV serija Viking voli lažno prikazivati. Oni su nesumnjivo bili nasilni i pobili su bezbroj nedužnih ljudi, možda osvećujući smrt svoje poganske braće koju je u smrt poslao Karlo Veliki.


Ono što je Vikinge činilo jedinstvenim bio je njihov stvarni sistem. Svi slobodni ljudi Vikinga okupili bi se u svojim zajednicama kako bi donosili zakon i odlučivali o stvarima koje se tiču cijele zajednice i njene budućnosti. Ovaj sistem je bio žila kucavica vikinške civilizacije.


Bila je to jedina kolektivna alternativa evropskom monarhijskom sustavu koja se temeljila na ekskluzivnoj višoj klasi organiziranoj oko kralja ili cara i njegove elitne mreže saradnika (vojvoda i baruna). Na ovaj način norveški politički sustav može se posmatrati kao napredni i okrepljujući fenomen odvojen od piramidalnog sistema koji se nalazi na kontinentu.


Norveški vikinzi ostavili su veliki uticaj na region. Oni su spasili Evropu! Osim toga, osnovali su grad Dublin, ostavili nasljeđe engleskom jeziku preko svoje vladavine u Engleskoj, osnovali su Rusiju i još mnogo toga. Ovo je najveće arijsko dostignuće kojim se svi bijelci mogu ponositi.


Napomena: Skandinavija je postala jedno od prvih naselja Indoevropskih plemena Evrope, pa je tako naučno ime za njihov rasni tip, nordijski, došlo do asocijacije na samu regiju; odatle i izraz „nordijske zemlje“.


Napomena: Nakon pada Rimskog Carstva, Vikinzi su morem i rijekama prolazili Evropom, gradeći gradove i trgovačke rute.


Napomena: Postoji dovoljno dokaza da su skandinavci Vikinškog doba posjedovali veliko znanje o prirodnom svijetu. Stara norveško-islandska nauka svjedoči o ranom interesovanju za geografiju, zoologiju, astronomiju, medicinu i računarstvo.


Napomena: Visoka kvaliteta društvene organizacije, političkog upravljanja (sistem zajednice i saveza), zakonodavstva, zanatstva, vezenja, ukrasa, gradnje i izrade nakita svjedoči o visokoj kulturi koja se razvijala stotinama godina.


Napomena: Historija nordijskih zemalja je isprepletena; i sposobnost ovih zemalja da prežive strepnje kojima su bile izložene, uništava „ekološku“ teoriju stvaranja i dugog života civilizacija, sa kugama, ratovima i ekonomskim previranjima, a sve to ih nije uspjelo uništiti. Pored toga, izvanredni tehnološki i naučni napredak koji je proizašao iz ovih nordijskih zemalja, uprkos teškim klimatskim uslovima, dokazuju da kulturu ne stvara „okoliš“, već sami ljudi.

0 views
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now